Güvenlik Belgesi Almanın Şartları Nelerdir?

Güvenlik Belgesi Almanın Şartları

Meslek edinmek isteyen kişilerin araştırdığı konulardan birisi de özel güvenlik nasıl olunur konusudur. Özel güvenlik mesleği, son yıllarda istihdamı süratle artan, çalışma şart ve koşulları yasa ile korunan, otel, avm, iş merkezi, site, tatil köyü, fabrika gibi çeşitli çalışma alanları bulunan geçerli bir meslek olarak karşımıza çıkıyor.

Birçok birey, meslek seçimi konusunda gün geçtikçe daha fazla ilgi gören bir sektör olan güvenlik görevliliğine yöneliyor. İş alanındaki talebin artmasıyla birlikte, hem silahlı hem de silahsız güvenlik pozisyonlarına olan talep önemli bir hal almış durumda. Bu nedenle, güvenlik görevlisi olmak isteyenler için silahlı ve silahsız güvenlik şartları büyük bir önem taşıyor. Ayrıca, 2023 yılı özel güvenlik maaşlarının belirlenmesiyle birlikte, adaylar güvenlik sektöründe iş yapmanın karlılığını da merak ediyorlar.

Güvenlik alanında kariyer yapmayı düşünenler, aynı zamanda güvenlik sertifikası nasıl alınır, özel güvenlik nasıl olunur gibi soruların yanıtlarını araştırıyorlar.

 

 

Silahlı ve silahsız özel güvenlik pozisyonlarının gereklilikleri ve özellikleri, güvenlik maaşlarının yanı sıra bu alanda kariyer yapmak için gerekli olan nitelikler gibi konular, bu alana ilgi duyanlar için oldukça önemli bilgiler içeriyor. Bu makale altında, silahlı ve silahsız güvenlik şartları, güvenlik sektörüne adım atmak için gerekenler ve diğer merak edilen konular hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Özel Güvenlik Nasıl Olunur?

Özel güvenlik görevlisi olarak çalışmak için mutlaka bir özel güvenlik kursuna başvurarak özel güvenlik temel eğitimi alınmalı, yasal sınava katılım sağlayıp başarılı olunmalı ve güvenlik soruşturması tamamlanıp özel güvenlik kimlik kartına sahip olunmalı. Bu süreçler haricinde özel güvenlik kimlik kartı olmadan yasal olarak güvenlik görevlisi statüsünde çalışılamamaktadır. Özel güvenlik sınavlarına nasıl çalışılmalı konulu yazımıza göz atmanızı da mutlaka tavsiye ederiz.

Özel Güvenlik Sertifikası İle Çalışılır mı?

Özel güvenlik kimlik kartı olmadan sadece özel güvenlik sertifikası ile yasal olarak güvenlik görevlisi olarak maalesef ki çalışılamaz. Emniyet bildirimi yapılamaz, 5188 sayılı Yasa kapsamında gerekli yetkiler kullanılamaz.

 

Güvenlik sertifikası şartları nelerdir?

Silahlı Özel Güvenlik Olmak İçin Aranan Şartlar Nelerdir?

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • En az lise ve üzeri (lise ve dengi okul) mezunu olmak
  • 21 yaşını doldurmuş olmak, yani 22 yaşından gün almak
  • Vücut ve akıl sağlığının yerinde olmak, Devlet hastanesinden “Silahlı Özel Güvenlik Olur” heyet raporu almak,
  • Güvenlik soruşturması olumlu olarak sonuçlanmak
  • Kamu haklarından mahrum olmamak
  • Herhangi bir suçtan dolayı 1 yıldan daha fazla hapis cezası almamış olmaktır. (Sicil kaydı varsa bir hukukçuya ve Emniyet’ten ilgili daireye önceden danışmakta fayda vardır)

Silahsız Özel Güvenlik Olmak İçin Aranan Şartlar Nelerdir?

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • En az ortaokul, 8 yıllık İlköğretim ve üzeri (5 yıllık ilkokul mezunları alamamaktadır) mezunu olmak
  • 18 yaşını doldurmuş olmak, yani 19 yaşından gün almak
  • Vücut ve akıl sağlığının yerinde olmak, Devlet hastanesinden “Silahsız Özel Güvenlik Olur” heyet raporu almak,
  • Güvenlik soruşturması olumlu olarak sonuçlanmak
  • Kamu haklarından mahrum olmamak
  • Herhangi bir suçtan dolayı 6 aydan daha fazla hapis cezası almamış olmaktır. (Sicil kaydı varsa bir hukukçuya ve Emniyet’ten ilgili daireye önceden danışmakta fayda vardır)

 

Açık lise okuyan bir kişi güvenlik sertifikası alabilir mi?

Açık lise okuyan biri eğer ortaokulu bitirdi ise (Mezun) önce silahsız özel güvenlik kursuna kayıt olabilir, silahsız güvenlik sertifikası alabilir. Liseyi başarıyla bitirip diplomasını aldıktan sonra ise silah farkı eğitimi alarak o zaman silahlı özel güvenlik de olabilir.